Z kartofli można przyrządzić bardzo smaczną potrawę, odpowiednią zwłaszcza na post, gdy ludzie, mdłem jedzeniem znudzeni, tracą apetyt.
U g o to w a n e w łupinach kartofle obrać. Skoro ostygną (bo gorące się kruszą), pokrajać w krążki lub kostkę, dodać drobno krajanej cebuli, parę kwaśnych surowych jabłek, ze dwa, trzy kiszone ogórki, jednego lub więcej obranych z ości i pokrajanych śledzi; posolić, popieprzyć, zalać octem, a nakoniec pokrasić olejem lub oliwą.
Można też robić taką sałatę bez śledzia.
wtorek, 19 stycznia 2016
Call to action!
The text on your call to action button should be large and bold, properly suited to thesize and color of the button itself.
Email SubscribeTajemnicze miary
1 garniec = 4 litry,
1 kwarta = 1 litr,
1 kwaterka = 0,25 litra,
1 funt = 0,5 kg,
1 łut = 1,2 dkg
Polub mnie
Popularne przepisy
-
Na marmeladą z jagód w innych (winogron) nadają się równie dobrze grona niedojrzałe jak i dojrzałe. Jednakże marmelada wyrabiana z dojrzałyc...
-
Na taki kruszon najlepsze są jabłka złote renety, które mają silny zapach. Obrać je jak najcieniej, pokrajać w talarki i na 4 funty jabłek n...
-
Drobne ogóreczki wytrzeć mocno, następnie posolić je,zostawić w soli przez 24 godzin, poczem znów Wytrzeć. Mocny winny ocet przegotować ze z...
Słowa - klucze
przepis
(27)
na słodko
(15)
tłusty czwartek
(8)
pączki
(6)
porady
(3)
zupy
(3)
faworki
(2)
kotlety
(2)
rosół
(2)
zupa chlebowa
(2)
bulion
(1)
farsz
(1)
glazura
(1)
jaja
(1)
pieczenie
(1)
pieczywo
(1)
pierogi
(1)
pomada
(1)
przy stole
(1)
rosół wołowy
(1)
sałatka ziemniaczana
(1)
zasady
(1)
ziemniaki
(1)
Archiwum bloga
-
▼
2016
(24)
- ► października (2)
Obsługiwane przez usługę Blogger.
0 komentarze:
Prześlij komentarz