Siedząc przy stole, należy zwracać baczną uwagę na siebie, aby nie popełnić nic takiego, co by zdradzało złe wychowanie. Miejsce przy stole należy zajmować bez hałasu, nie potrącać stołu i krzeseł, nie odsuwać ich głośno. Młodsze osoby siadają w tedy, gdy najpoważniejsza wiekiem lub stanowiskiem zajęła już miejsce. Serwetę należy rozłożyć na kolanach, nie plamić i miąć bez potrzeby w rękach.
Zupę należy jeść bez hałasu, nie ciągnąć ustami, nie mlaskać językiem i nie dmuchać. Do zupy nie należy wkładać chleba, i talerza nie przechylać i nie wyczerpywać do ostatniej kropli. Po jedzeniu należy łyżkę pozostawić na talerzu. Po zmianie talerzy, które zabiera się z prawej strony, podaje się potrawy z lewej strony. Potraw nie należy wybierać i zbyt obficie sobie nakładać na talerz i nie jeść zbyt łapczywie i nie opóźniać się, gdyż uważna gospodyni każe dopiero wtenczas sprzątać ze stołu, gdy wszyscy przestali jeść.
Przy stole należy siedzieć prosto, nie odwracać się do sąsiada plecami, rozmawiać półgłosem, unikać wybuchów głośnego śmiechu, hałaśliwej rozmowy i szeptania na ucho. Obowiązkiem każdego gościa jest zająć się sąsiadem i podtrzymywać z nim rozmowę. Hasło do wstawania od stołu daje pani domu. Serwetę należy położyć na stole, zwrócić się do gospodarzy z podziękowaniem, a następnie do najbliższego sąsiada.
(Kępno 1933)
wtorek, 12 stycznia 2016
Call to action!
The text on your call to action button should be large and bold, properly suited to thesize and color of the button itself.
Email SubscribeTajemnicze miary
1 garniec = 4 litry,
1 kwarta = 1 litr,
1 kwaterka = 0,25 litra,
1 funt = 0,5 kg,
1 łut = 1,2 dkg
Polub mnie
Popularne przepisy
-
Na marmeladą z jagód w innych (winogron) nadają się równie dobrze grona niedojrzałe jak i dojrzałe. Jednakże marmelada wyrabiana z dojrzałyc...
-
Na taki kruszon najlepsze są jabłka złote renety, które mają silny zapach. Obrać je jak najcieniej, pokrajać w talarki i na 4 funty jabłek n...
-
Drobne ogóreczki wytrzeć mocno, następnie posolić je,zostawić w soli przez 24 godzin, poczem znów Wytrzeć. Mocny winny ocet przegotować ze z...
Słowa - klucze
przepis
(27)
na słodko
(15)
tłusty czwartek
(8)
pączki
(6)
porady
(3)
zupy
(3)
faworki
(2)
kotlety
(2)
rosół
(2)
zupa chlebowa
(2)
bulion
(1)
farsz
(1)
glazura
(1)
jaja
(1)
pieczenie
(1)
pieczywo
(1)
pierogi
(1)
pomada
(1)
przy stole
(1)
rosół wołowy
(1)
sałatka ziemniaczana
(1)
zasady
(1)
ziemniaki
(1)
Archiwum bloga
-
▼
2016
(24)
- ► października (2)
Obsługiwane przez usługę Blogger.
0 komentarze:
Prześlij komentarz