czwartek, 13 października 2016

Kruszon jabłeczny (Zakopane 1918)

Na taki kruszon najlepsze są jabłka złote renety, które mają silny zapach. Obrać je jak najcieniej, pokrajać w talarki i na 4 funty jabłek nalać 2 litry wody, wcisnąć sok z dwóch cytryn, włożyć skórkę cytrynową z 1/2 cytryny cieniutko skrajaną, wsypać pół funta miałkiego cukru, przykryć i pozostawić przez 12 godzin. Potem wycisnąć sok przez płócienny worek i postawić w wazie na lodzie. Przed wydaniem wlać butelkę szampańskiego wina z lodu i podać w szklaneczkach ze słomkami. Jest to wyborny napój do tańca.
Wino szampańskie tak jak do wszystkich kruszonów może być w tańszym gatunku, czyli węgierski lub krymski szampan.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kruszony- sprawdzają się na domówkach i tylko nazwa dziwi nieobeznanych z tematem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze swych szczenięcych lat pamiętam taki specyfik sprzedawany w niedużych butelkach.

    OdpowiedzUsuń