Pół klgr. mąki zaparzyć 1 litrem wrzącego mleka i rozbijać mocno, aby grudek nie było. Gdy ciasto wystygnie wlać ćwierć ft. drożdży rozrobionych w ćwierć litrze letniego mleka, wymieszać razem i postawić w ciepłem miejscu, aby rozczyna rosła. Osobno ubić 12 żółtek z pół ft. cukru, dodać pół laski wanilii, trochę skórki pomarańczowej drobno usiekanej, a gdy rozczyna się ruszy, lać do niej jaja, dosypać jeszcze pół klgr. mąki, dodać pół ft. sklarowanego masła i wyrabiać ciasto tak długo, aż od ręki, odstanie, poczem postawić w ciepłem miejscu, do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wyłożyć je na stolnicę mąką wysypaną, rozwałkować lekko na palec grubości, wycinać ausztychem małe placuszki, kłaść w środek po parę konfitur wiśni, malin lub pół łyżęczki róży, o ile możności osaczonych z syropu, składać po dwa razem, aby się brzegami ze sobą zlepiły, a ułożywszy sie na sicie, postawić znów w ciepłem miejscu do wyrośnięcia. Potem wrzucać po kilka razem w obszerne naczynie na rozpalony smalec, smażyć na wolnym ogniu na ładny rumiany kolor, wyjmować ostrożnie łyżką druszlakową, obsypać cukrem i układać na półmisku.
wtorek, 2 lutego 2016
Call to action!
The text on your call to action button should be large and bold, properly suited to thesize and color of the button itself.
Email SubscribeTajemnicze miary
1 garniec = 4 litry,
1 kwarta = 1 litr,
1 kwaterka = 0,25 litra,
1 funt = 0,5 kg,
1 łut = 1,2 dkg
Polub mnie
Popularne przepisy
-
Na marmeladą z jagód w innych (winogron) nadają się równie dobrze grona niedojrzałe jak i dojrzałe. Jednakże marmelada wyrabiana z dojrzałyc...
-
Na taki kruszon najlepsze są jabłka złote renety, które mają silny zapach. Obrać je jak najcieniej, pokrajać w talarki i na 4 funty jabłek n...
-
Drobne ogóreczki wytrzeć mocno, następnie posolić je,zostawić w soli przez 24 godzin, poczem znów Wytrzeć. Mocny winny ocet przegotować ze z...
Słowa - klucze
przepis
(27)
na słodko
(15)
tłusty czwartek
(8)
pączki
(6)
porady
(3)
zupy
(3)
faworki
(2)
kotlety
(2)
rosół
(2)
zupa chlebowa
(2)
bulion
(1)
farsz
(1)
glazura
(1)
jaja
(1)
pieczenie
(1)
pieczywo
(1)
pierogi
(1)
pomada
(1)
przy stole
(1)
rosół wołowy
(1)
sałatka ziemniaczana
(1)
zasady
(1)
ziemniaki
(1)
Archiwum bloga
-
▼
2016
(24)
- ► października (2)
-
▼
lutego
(10)
- Cztery razy barszcz! (Warszawa 1929)
- Racuszki (Warszawa 1915)
- Pączki zwyczajne (Kraków 1908)
- Pączki parzone (Kraków 1908)
- Pomada czyli glazura do tortów, bab, strucli i wsz...
- Wyborne pączki (Warszawa 1913)
- Pączki drożdżowe parzone (Warszawa 1913)
- Ptysie czyli pączki parzone (Warszawa 1913)
- Chrust bez białek (Warszawa 1913)
- Chrust czyli faworki (Warszawa 1913)
Obsługiwane przez usługę Blogger.
0 komentarze:
Prześlij komentarz