Truskawki świeże przebrać, obrać z korzonków, umaczać każdą w araku lub w spirytusie i ułożyć na sicie, by wyschły. Ugotować syrop z dwóch funtów cukru, wyszumować i na wrzący ulep wrzucić truskawki i smażyć je w nim przez kwadrans, strząsając kilkakrotnie naczyniem, by się równo smażyły i nie przywarły do rondla. Gdy syrop będzie gęsty odstawić, a gdy ostygnie złożyć do słoików. Osad trzeba w rondlu zostawić, bo zawsze są w nim pestki z truskawek i pozostałości z brudu.
środa, 29 czerwca 2016
Call to action!
The text on your call to action button should be large and bold, properly suited to thesize and color of the button itself.
Email SubscribeTajemnicze miary
1 garniec = 4 litry,
1 kwarta = 1 litr,
1 kwaterka = 0,25 litra,
1 funt = 0,5 kg,
1 łut = 1,2 dkg
Polub mnie
Popularne przepisy
-
Na marmeladą z jagód w innych (winogron) nadają się równie dobrze grona niedojrzałe jak i dojrzałe. Jednakże marmelada wyrabiana z dojrzałyc...
-
Na taki kruszon najlepsze są jabłka złote renety, które mają silny zapach. Obrać je jak najcieniej, pokrajać w talarki i na 4 funty jabłek n...
-
Drobne ogóreczki wytrzeć mocno, następnie posolić je,zostawić w soli przez 24 godzin, poczem znów Wytrzeć. Mocny winny ocet przegotować ze z...
Słowa - klucze
przepis
(27)
na słodko
(15)
tłusty czwartek
(8)
pączki
(6)
porady
(3)
zupy
(3)
faworki
(2)
kotlety
(2)
rosół
(2)
zupa chlebowa
(2)
bulion
(1)
farsz
(1)
glazura
(1)
jaja
(1)
pieczenie
(1)
pieczywo
(1)
pierogi
(1)
pomada
(1)
przy stole
(1)
rosół wołowy
(1)
sałatka ziemniaczana
(1)
zasady
(1)
ziemniaki
(1)
Archiwum bloga
Obsługiwane przez usługę Blogger.
0 komentarze:
Prześlij komentarz